0
Buiten de fietsenstalling was het net begonnen te regenen. Een echt zomers buitje, alhoewel het met half maart nog geen zomer te noemen is. Het lag aan de geur, en aan het feit dat het lang niet koud was buiten, eerder broeierig. De geur van verse regen op een broeierige dag is herkenbaar zomers: je ruikt het stof, dat wekenlang door de zon is geteisterd en nu voor het eerst vochtig wordt. Heerlijk, nat stof op een zomerse avond. En dat in maart. Een hele berg aan associaties groeide op weg naar huis...
1
Vanavond is ook de avond van Thom de Graaf. Ik las vanochtend een profielschets van hem in de NRC. Volstrekt oninteressante man. Type droplul. Ik merk dat ik me niet echt meer voor de politiek kan interesseren. Als het hier om moet gaan... tjonge jonge.
2
Volgens mij vind ik politiek alleen interessant (zei ik in de trein tegen Jos, Jos is mijn vader, en die vind politiek nog wel interessant) als het theoretisch is. Ik vind de theorie achter een bepaalde visie of levensinstelling nog wel interessant. Maar de politiek zelf, nee, die niet.
3
We hadden het over GroenLinks en over het Groen in Groenlinks en het Links in groenLinks. Ik voel me meer aangetrokken tot het Links omdat dat theoretischer is. Daar zit een soort filosofie achter die een bepaalde grootsheid heeft. Het Groene interesseert me altijd veel minder. Ja, natuurlijk ben je voor de dieren en tegen de bioindustrie en voor het behoud van natuur en tegen het weggooien van patatbakjes in het bos en, nu ja, dat soort dingen. Maar het is me te platvloers, te vanzelfsprekend. Ik vraag me af of er ook hoogverheven elitaire theoretische filosofische beschouwingen zijn over GROENe politiek. Ik denk het wel hoor, maar ik weet er nog te weinig vanaf. Het zal m.i. moeten gaan over duurzaamheid en over de vraag of we uberhaubt vooruitgang willen in de wereld. Het zal volgens mij moeten gaan over de industrialisatie en of het hele idee van technologische ontwikkeling eigenlijk wel het idee is. Waarom mensen altijd maar dingen maken, en waarom ze dat dan zo maken dat het kapot gaat en waarom mensen dingen niet willen behouden. Kortom, het zal gaan over Brave New World en anti-globalisme en No Logo en meer van dat al.
4
Het grappige is dat ik met Iris juist een hele discussie heb gehad over het omgekeerde: niet over de theorie van de politiek maar over de politiek van theorieën, ofwel, het gegeven dat wetenschappelijke kennis en de wetenschappelijke praktijk politiek geladen is. Een goed uitgangspunt hierbij is natuurlijk Feyerabend, die betoogde dat wetenschap eigenlijk een soort van religie is en dat die doctrine (het rationele denken) daarom niet verplicht zou moeten worden gesteld op scholen omdat andere religies tegenwoordig immers ook niet meer verplicht zijn.
5
Je kunt lang of kort lullen over al dit soort zaken maar uiteindelijk komt het er op toch op neer dat je pas iets hebt gepresteerd in de wereld als je het voor elkaar krijgt een huis te bouwen met een kas met tropische planten erin die in een gezamelijk eco-systeem leven op jouw rioolwater en schoon water opleveren als resultaat. Dat is pas groen denken en politieke wetenschap waar ik wel wat in zie. John Todd doet dat. Een man naar mijn hart.
0
En dan liefst met de geur van nat stof in de zomer...
Dit blog is verhuist: www.jellevandijk.org
dinsdag, maart 22, 2005
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
4 opmerkingen:
Had ik om 9.44 am ook maar tijd om over dit soort verheven zaken na te denken....
Flauw zeg, die vorige comment, alsof je niet altijd over verheven zaken moet kunnen denken. Zelfmedelijden hebben in plaats van over een betere wereld nadenken, schande! En ondertussen wel de tijd hebben om op 11:26 wat rond te surfen. Tsss.
Overigens, Jelle, zie ik het verschil niet zo tussen 'groen' en 'links'. Je zei: "Ik vraag me af of er ook hoogverheven elitaire theoretische filosofische beschouwingen zijn over GROENe politiek." En ook al zit ik er zelf ook niet zo middenin, ik weet wel dat Peter Singer vaak hele theoretische debatten heeft met filosofen over 'groene kwesties'. Zie bv.
(helaas gemerkt dat ik niet rechtstreeks kan linken en br mag ook al niet)
http://www.animal-rights-library.com/texts-m/singer04.htm
Had die 11:26 AM nu maar tijd en zin om dat om 20:00 PM eens te lezen.....
ha
volgens mij klopt mijn klok niet altijd, ik typte deze hele blog netjes na werktijd, want het ging pas regenen toen ik uit de trein stapte, in utrecht. dus de oplettende lezers zullen mij niets verwijten, nog los van de terechte opmerking dat verheven zaken voor gaan, punt. en waarom zou je werk en prive altijd zo strict moeten scheiden? wat ook weer precies mijn hele punt was (zie eerder). LEES die blog dan ook, 11:26!
afijn,
ik had, tot nu toe, het idee dat groene politiek wat "eenvoudiger" in elkaar zat: je was gewoon voor of tegen "de natuur" (of "het milieu"). je kocht eco-eten en eco-spullen en geen vlees etc... ik vroeg me af of er ook een soort Marx van de groene politiek was. Die is er vast wel hoor, maar ik had me bij GroenLinks altijd voorgesteld dat de theoretici bij de Rooien zaten en de Eco-groene-winkeltypes bij de Groenen. Geen idee of dat waar is.
Ik zal Singer op de weblog zelf zetten, de link dus, bedankt
Groet,
http://jonjayray.netfirms.com/elitism.html
"So why are teachers -- particularly at the university and college level -- so overwhelmingly Leftist? It is pretty simple. Whether or not they are very good at it, Leftists would like to be dominant and to boss other people around -- and that is very much the teacher's role. It is an elite role. Even a social misfit can get to rule the roost in teaching (and I don't think many people who know the universities well will have any trouble naming a lot of oddballs and misfits there). So teaching will tend to attract Leftists in the first place."
;)
Een reactie posten